27 rocznica śmierci bł. ks.Jerzego Popiełuszki

„Solidarność” to wołanie wielkim głosem o poszanowanie ludzkiej godności, to jednocześnie dostrzeganie drugiego człowieka i jego problemów – mówił w 1983 r. bł. ks Jerzy Popiełuszko.
19 października mija 27 lat od męczeńskiej śmierci kapelana „Solidarności”. Sanktuarium błogosławionego ks Jerzego Popiełuszki przy kościele św. Stanisława Kostki w Warszawie zaprasza tego dnia na uroczystości związane z tą rocznicą. Ich głównym punktem będzie wieczorna uroczysta msza św. pod przewodnictwem kardynała Kazmierza Nycza, metropolity warszawskiego. Po mszy nastąpi poświęcenie ośrodka dokumentacji życia i kultu błogosławionego Jerzego Popiełuszki. Natomiast 18 października we Włocławku na tamie, w miejscu gdzie mordercy wyrzucili do Wisły ciało zamordowanego ks. Jerzego odbędą się uroczystości upamiętniające męczeńską śmierć kapelana „S”. Ksiądz Jerzy Popiełuszko urodził się 14 września 1947 roku we wsi Okopy koło Suchowoli na Podlasiu. Naukę w Wyższym Seminarium Duchownym w Warszawie rozpoczął po maturze w 1965 roku. 28 maja 1972 r. bł. ks. Jerzy przyjął święcenia z rąk Księdza Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Na przełomie lat 1979 i 1980 pracował w Duszpasterstwie Akademickim Św. Anny. Prowadził konwersatorium dla studentów medycyny. Jako duszpasterz średniego personelu medycznego stworzył wspólnotę formacyjną łączącą bardzo wielu ludzi, szczególnie pielęgniarki. To oni między innymi organizowali – w 1979 r. – ochotniczą służbę medyczną w czasie I Pielgrzymki Ojca Świętego do Ojczyzny. Ostatnim miejscem pracy ks. Jerzego, od 20 maja 1980 r., była parafia p.w. Św. Stanisława Kostki, gdzie prowadził duszpasterstwo średniego personelu medycznego, a od sierpnia 1980 r. zaangażował się w powstające Duszpasterstwo Ludzi Pracy. 31 sierpnia delegacja strajkujących hutników poprosiła ks. Kardynała Wyszyńskiego o przybycie księdza do huty. Wtedy zgłosił się ks. Popiełuszko. W ten sposób rozpoczęła się duchowa przyjaźń hutników z Ks. Jerzym. Odprawiał dla nich msze św., prowadził katechezy i organizował wykłady. We wrześniu 1983 roku Ks. Jerzy zorganizował pielgrzymkę robotników Huty „Warszawa” na Jasną Górę. Za rok do Częstochowy będą pielgrzymować już robotnicy z różnych części Polski. Idea Ks. Jerzego przerodziła się w coroczną ogólnopolską Pielgrzymkę Ludzi Pracy na Jasną Górę. Od lutego 1982 r. ks. Jerzy celebruje msze św. za ojczyznę (było ich razem 26). Władza urządza nagonkę na ks. Jerzego. Od stycznia do czerwca 1984 roku był przesłuchiwany 13 razy. Szczególnie brutalne ataki były związane z oszczerczą kampanią prowadzoną przez ówczesnego rzecznika prasowego rządu Jerzego Urbana (pod pseudonimem Jana Rema). Jak wiemy na podstawie zeznań oskarżonych w procesie toruńskim, upozorowany wypadek samochodowy 13 października w drodze z Gdańska do Warszawy był pierwszym zamachem na życie Ks. Popiełuszki. Drugi zaplanowano na 19 października. Ciało ks. Jerzego odnaleziono 30 października.

Informacje pochodzą z serwisu: http://www.popieluszko.net.pl/xjerzy/biografia.php

Program uroczystości, 19 października, kościół św. Stanisława Kostki na Żoliborzu w Warszawie (ul. Hozjusza 2)
Godz. 17.00 Ks. Dr hab. Tomasz Kaczmarek, postulator procesu beatyfikacyjnego: „Błogosławiony Ksiądz Jerzy Popiełuszko – obecność w życiu Kościoła”
Godz. 17.30 – Powitanie pocztów sztandarowych