NIE ZGADZAMY SIĘ Z PRZEDSTAWIONYMI WYNIKAMI BADAŃ WYDATKU ENERGETYCZNEGO !!!

W dniu 19 czerwca 2012 roku NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o. oraz pozostałe organizacje związkowe zwróciły się z pismem do Prezesa Koksowni Przyjaźń Pana Edwarda Szlęka, krytykując sposób przeprowadzenia badania wydatku energetycznego na stanowiskach pracy w Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o.  Jak wynika z materiałów, które otrzymaliśmy nowe wydatki energetyczne, zrobione bez wiedzy związków zawodowych i w wielkiej tajemnicy są dużo niższe niż  od tych, które mieliśmy do tej pory.

Stanowisko NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o.  jest takie, że nasi pracownicy pracując w trudnych i uciążliwych warunkach powinni mieć prawo do posiłków, nawet jeżeli wydatek energetyczny na niektórych stanowiskach pracy jest mniejszy niż mówi ustawa.

Dąbrowa Górnicza 19.06.2012 r.

Prezes Zarządu   Koksowni Przyjaźń Spółka z o.o.

Pan Edward Szlęk

Międzyzakładowe Organizacje Związkowe  działające w Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o. w Dąbrowie Górniczej  bardzo krytycznie oceniają projekt zarządzenia przesłanego pismem DO/0231/4994/12  w sprawie posiłków i napojów dla pracowników Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o.  w Dąbrowie Górniczej. Przedstawiony projekt zarządzenia,  zaakceptowany przez Zarząd Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o. w dniu 5 czerwca 2012 roku ma wiele nieprawidłowości, a badania wydatku energetycznego na stanowiskach pracy są zrobione nierzetelnie, ponieważ nie uwzględniają wszystkich czynności wykonywanych przez pracowników w okresie ośmiogodzinnego dnia pracy.  Nadmieniamy również, że dozór wykonujący chronometraże, na podstawie których zostały wyliczone wydatki energetyczne, nie został w tym zakresie odpowiednio przeszkolony i przygotowany, co spowodowało, duże rozbieżności wydatku na porównywalnych stanowiskach pracy.   W związku z powyższym Międzyzakładowe Organizacje Związkowe  działające w Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o.  domagają się odrzucenia w całości projektu i wnioskują o ponowne przeprowadzenie  badań wydatku energetycznego z uwzględnieniem uwag organizacji związkowych.

Do dnia 28 czerwca 2012 roku nie otrzymaliśmy odpowiedzi na nasze pismo.