NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o. grozi Zarządowi – SPOREM ZBIOROWYM I STRAJKIEM !!!

NIE MA ZGODY SOLIDARNOŚCI  NA TO, ABY PODWYZKI DOSTALI TYLKO WYBRANI. Po tym jak dowiedzielismy się, że Zarząd Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o. (   wcześniej argumentował nam, że ze względu na bardzo trudną  sytuację finansową naszej Spółki, nie ma szans na podwyzki dla Załogi) , zafundował  ,,szefostwu ” , czyli szefom wydziałów  Koksowni Przyjaźń Sp.  z o.o.  podwyzki płacy zasadniczej od 500 zł. do kilku tysiecy złotych, wystapiliśmy z kategorycznymi żądaniami wprowadzenia podwyzki wszystkim pracownikom.      Ponizej zamieszczam pismo z naszymin żądaniami !!

Prezes Zarządu Koksowni Przyjaźń Sp. zo.o.  Pan Edward Szlęk

Działając na podstawie art.1 i art. 7 ustawy z dnia 23 maja 1991r. o rozwiązywaniu sporów zbiorowych ( Dz. U. Nr 35, poz.  236 z późn. zm.)  Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń Sp. z o.o. w Dąbrowie Górniczej  w związku z brakiem porozumienia dotyczącego  naszego pisemnego wystąpienia z dnia 20 sierpnia 2012 roku w dotyczącego postulatów płacowych, zgłaszamy następujące żądania na rzecz poprawy sytuacji materialnej naszych pracowników:

• Wprowadzenia z dniem 1 września 2012 roku podwyżki płacy zasadniczej w wysokości 500 zł. na każdego zatrudnionego pracownika.
  • Wypłacenia za III i IV kwartał 2012 roku  nagród kwartalnych po  2 tyś. zł.  na każdego uprawnionego pracownika.

W razie nie spełnienia naszych żądań do dnia 10 października 2012 roku, zaistnieje spór zbiorowy oraz przeprowadzona zostanie akcja strajkowa – z uwzględnieniem procedur wynikających z przepisów w/w ustawy.  Podpisał :

Przewodniczacy NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń Zenon Fiuk