XXXVII Zebranie Delegatów NSZZ „Solidarność” Koksowni Przyjaźń

W dniu   27 marca 2015 odbyło się XXXVII Międzyzakładowe Sprawozdawcze   Zebranie Delegatów NSZZ „Solidarność” Koksowni Przyjaźń .

Porządek obrad przedstawiał się w następującym porządku:

1. Otwarcie obrad,
  2. Wystąpienia zaproszonych gości,
  3. Przyjęcie porządku obrad,
  4. Wybór Przewodniczącego Zebrania, jego Zastępcy oraz protokolanta,
  5. Ustalenie liczby członków i wybór Komisji:
    • Skrutacyjnej,
    • Uchwał i Wniosków,
  6. Stwierdzenie prawomocności Zebrania,
  7. Złożenie sprawozdań i informacji
    • Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej,
    • Międzyzakładowej Komisji Rewizyjnej,
  8. Podjęcie uchwały o wyjściu MOZ NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń z Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej JSW KOKS S.A.
  9. Zmiana schematu organizacyjnego Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń w Dąbrowie Górniczej,
  10. Wybory uzupełniające członka Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń
    • Zgłaszanie kandydatów,
    • Zamknięcie listy kandydatów,
    • Prezentacja kandydatów,
    • Głosowanie tajne,
    • Ogłoszenie wyników wyborów,
  11. Wolne wnioski,
  12. Zakończenie obrad.

Delegaci podjęli uchwały  o wyjściu MOZ NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń z Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej JSW KOKS S.A. oraz o zmianie schematu organizacyjnego Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń w Dąbrowie Górniczej.

W wyborach uzupełniających na członka Komisji Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń w zamian za odchodzącego na emeryturę Leszka Miczkę został wybrany Dariusz Głodkowski.

Delegaci Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń podjęłi również stanowisko w obronie rozgłośni FAMA, oraz spółek zależnych

Dąbrowa Górnicza 30.03.2015 r.

JSW KOKS S.A.

Pan Edward Szlęk

STANOWISKO NR 1/2015

z dnia 27 marca 2015 roku

XXXVII Międzyzakładowego Zebrania Delegatów

Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego

,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń

w Dąbrowie Górniczej

Na podstawie § 38 ust. 1 w związku z § 34 ust. 2 pkt 1 Statutu Niezależnego Związku Zawodowego ,,Solidarność” XXXVII Sprawozdawcze Międzyzakładowe Zebranie Delegatów NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń w Dąbrowie Górniczej

przyjmuje następujące stanowisko

XXXVII Międzyzakładowe Zebranie Delegatów NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń w Dąbrowie Górniczej stając w obronie pracowników spółek zależnych, stanowczo domaga się od Zarządu JSW KOKS S.A. i Zarządów naszych Spółek, o podjęcie skutecznych działań, które doprowadzą do podpisania ze stroną społeczną porozumień w sprawie polityki płacowej na 2015 rok.

Propozycja Zarządu JSW KOKS S.A. dotycząca wypłaty nagrody pieniżnej  za I kwartał 2015 roku w wysokości 1000 zł. i nagrody z okazji Dnia Koksownika w wysokości 900 zł. dla pracowników JSW KOKS S.A., bez jakichkolwiek  uregulowań i  decyzji właścicielskich, w tej sprawie, w stosunku do Spółek zależnych, po raz kolejny dzieli pracowników Grupy Koksowniczej, na tych pierwszej i drugiej kategorii.

Takie działania Zarządu JSW KOKS S.A. , zwłaszcza w przeddzień łączenia Spółek Zakład Remontów Mechanicznych Sp. z o.o. i REM-BUD Sp. z o.o. powodują bardzo duże niezadowolenie i napiętą atmosferę wśród pracowników tych Spółek.

Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń domaga się od Zarządu JSW KOKS S.A. podjęcia odpowiednich działań i decyzji właścicielskich, które zagwarantują wypłatę wyżej wymienionych gratyfikacji finansowych wszystkim pracownikom Grupy Koksowniczej.

Z poważaniem,

Przewodniczący MOZ NSZZ ,,Solidarność”

Koksowni Przyjaźń

Zenon Fiuk