GWARANCJE NIE TYLKO DLA WYBRANYCH !!!

NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń S.A. w Dąbrowie Górniczej w dniu 17 kwietnia 2013 roku po raz kolejny zwrócił się do Prezesa Koksowni Przyjaźń S.A. Pana Edwarda Szlęka z pismem domagając się  gwarancji dla naszych pracowników. Nie zgadzamy sie na to, żeby w nowej Spółce która powstanie z trzech Koksowni wchodzących w skład JSW S.A. , tylko pracownicy Koksowni Przyjaźń S.A. nie byli objęci gwarancjami pracowniczymi. Poniżej zamieszczam kolejne pismo naszego związku skierowane do Prezesa Edwarda Szlęka w sprawie gwarancji dla naszych pracowników.

Dąbrowa Górnicza 17.04.2013 r.

Prezes Zarządu   Koksowni Przyjaźń S.A. w Dąbrowie Górniczej

Pan Edward Szlęk

Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń S.A. w Dąbrowie Górniczej  z niepokojem odnosi się do wprowadzanych zmian dotyczących Grupy Koksowniczej JSW S.A. Planowane połączenie trzech zakładów koksowniczych budzi nasze uzasadnione obawy, gdyż w pozostałych koksowniach pracownicy objęci są gwarancjami wynoszącymi od 7 do 10 lat. Natomiast pracownicy Koksowni Przyjaźń S.A. , największego zakładu w grupie, takich gwarancji , pomimo usilnych starań organizacji związkowych, do dnia dzisiejszego nie uzyskali.

NSZZ ,,Solidarność”  odnosząc się do  proponowanych zmian w Grupie Koksowniczej JSW S.A., mając na uwadze ochronę interesów pracowniczych, wnosi o wprowadzenie dla pracowników Koksowni Przyjaźń S.A. takich samych gwarancji w Pakcie Socjalnym jak w Kombinacie Koksowniczym Zabrze.

Proponujemy również zawrzeć w Grupie Koksowniczej dodatkowe porozumienie mówiące o tym, że do czasu wypracowania i uzgodnienia nowego, wspólnego Układu, w trzech koksowniach obowiązywałyby stare ZUZP.  Takie rozwiązanie uspokoiłoby narastające  emocje i obawy wśród pracowników oraz dałoby więcej czasu związkom zawodowym na niezbędne konsultacje z pracodawcą i pracownikami.      Podpisał    Przewodniczący MOZ NSZZ ,,Solidarność   Koksowni Przyjaźń S.A.          Zenon Fiuk

Do wiadomości:

1. Pan Henryk Grabowski- Szef Służby Pracy Koksowni Przyjaźń S.A.

Wrzesień 2024