Spontaniczna akcja w obronie rynku pracy Utrzymania Ruchu JSW KOKS S.A.

W dniu 11.03.2015 o godzinie 9:00 odbyła się spontaniczna akcja pracowników Koksowni Przyjaźń oraz spółek zależnych którym przewodził NSZZ Solidarność w sprawie obrony miejsc pracy Wydziału Utrzymania Ruchu.

Pracownicy domagali się od Zarządu JSWKOKS S.A. wstrzymania rozpoczętych prac związanych z likwidacją Utrzymania Ruchu na Wydziale Węglowni oraz wprowadzenia firmy zewnętrznej która by miała przejąć dotychczasowe obowiązki TRM, ponadto żądali rozpoczęcia rozmów i przedstawienia planów w stosunku do TRM, a nie działania po cichu za plecami pracowników i strony społecznej, podczas gdy pracownicy dowiadują się pokątnie że planuje się usunięcie ich miejsc pracy a te oddać firmie zewnętrznej. Pracownicy żądali również wyjaśnienia dlaczego obietnice, że miejsca pracy po wygaszeniu TRM przejmie nowo powstała firma ZREMBUD (właściciel JSWKOKS S.A.), zostały bez pokrycia.

Do kilkuset pracowników zgromadzonych przed budynkiem Zarządu  nie pofatygował się żaden z Prezesów obecnych w dniu 11.03.2015 na zakładzie. Prezes Edward Szlęk pomimo obecności na terenie Koksowni Przyjaźń nie przybył na spotkanie z pracownikami, a Prezes Henryk Kolender odmówił zejścia przed budynek tłumacząc się spotkaniem. Powyższe zachowanie pokazuje dobitnie jakie podejście do pracowników ma Zarząd. Po takim potraktowaniu pracownicy postanowili sami podejść do Pana Henryka Kolendra i osobiście poprosić go o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji związanej z TRM.

DSC_0107DSC_0109