SOLIDARNOŚĆ KOKSOWNI PRZYJAŹŃ WSPIERAJĄCA GÓRNIKÓW Z KOPALNI BRZESZCZE !!!

W dniu 6 czerwca 2013 roku około 8 tys. ludzi wzięło udział w manifestacji w obronie kopalni Brzeszcze. Górników z tego zakładu i mieszkańców Brzeszcz oraz okolicznych miejscowości wsparli związkowcy z innych śląskich kopalń i zakładów. Wśród protestujących i wspierających górników z kopalni Brzeszcze nie  zabrakło  członków NSZZ ,,Solidarność” Koksowni Przyjaźń, bardzo dobrze widocznych, a przede wszystkim słyszanych za sprawą naszego znanego ,,bębna”, pokazywanego za każdym razem w p0rzekazach telewizyjnych.   Górnicy z Brzeszcz obawiają się, że ich kopalnia zostanie zlikwidowana w związku z budową drogi S1 na terenie pól wydobywczych zakładu.

Demonstranci przemaszerowali ulicami miasta spod kopalni przed miejscowy magistrat, gdzie odbył się wiec protestacyjny. Nieśli ze sobą transparenty z napisami; „Droga S1 drogą do nędzy”, „Stop likwidacji kopalni”, „Brzeszcze chcą żyć”, „Droga powinna łączyć, a nie dzielić”, „Radnych pomysły z S1 do Wisły”. Manifestujący przygotowali wózek z obornikiem, na którym wieźli kukłę burmistrz miasta.

– Budowa drogi S1 doprowadzi do degradacji całej gminy, nie tylko kopalni. Jeśli nie będzie kopalni, to nie będzie też innych miejsc pracy w okolicy, łącznie z handlem, usługami i innymi przedsiębiorstwami – mówił podczas wiecu przed urzędem gminy Stanisław Kłysz, przewodniczący Solidarności w kopalni Brzeszcze. – Chcemy też głośno powiedzieć, że nie zgadzamy się z polityką władz samorządowych i pani burmistrz, która robi wszystko, żeby droga S1 przeszłą przez Brzeszcze, twierdząc, że to rozwój gminy, tymczasem to oznacza degradację naszej gminy.

Protestujący przygotowali petycję do władz samorządowych Brzeszcz z żądaniem, aby zarówno burmistrz miasta, jak i radni podali się dymisji. Jednocześnie Stanisław Kłysz poinformował, że społeczny komitet obrony kopalni rozpoczął zbiórkę podpisów pod wnioskiem o referendum w sprawie odwołania władz samorządowych Brzeszcz.

– Niech ta demonstracja będzie naprawdę ostatnim ostrzeżeniem dla tych, którzy będą niedługo podejmować decyzje, którędy ma przebiegać droga S1. My tych miejsc pracy nie odpuścimy. Nie jesteście sami, możecie liczyć nasze wsparcie – zapewnił protestujących szef śląsko-dąbrowskiej Solidarności Dominik Kolorz. – Kopalnia będzie istnieć, będzie dawać 3 tys miejsc pracy, a gmina Brzeszcze nie stanie się gminą nędzy i bezrobocia – dodał.