Z Solidarnością na skoczni

Piąty puchar „Solidarności” w Skokach Narciarskich na Igielicie odbędzie się pod koniec września w Zakopanem. Patronat nad imprezą objęli Izabela i Adam Małyszowie. Organizatorzy – Zarząd Regionu Małopolska starają się, aby 23 i 24 września w Zakopanem mogli pojawić się najlepsi polscy zawodnicy, ale nie tylko. – Wprawdzie za wcześnie mówić o grupach zagranicznych, ale są pewne plany zgrupowań ekip narodowych w Zakopanem przed finałowymi zawodami Letniej Grand Prix. Jeśli zostaną potwierdzone to jest szansa, że kilku zawodników ze światowej czołówki pojawi się w Zakopanem – mówi Andrzej Bac, przewodniczący Sekcji Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki NSZZ „Solidarność” i organizator zawodów. To czy Adam Małysz będzie obecny na razie jest tajemnicą. Pewne jest, że w tym roku Małysz po raz pierwszy nie wystąpi w zawodach, jako zawodnik. Nasz mistrz w skokach narciarskich wspólnie z małżonką od początku patronują zawodom i wspierają ich organizację. To jedne z nieliczych zawodów „open”, w których młodzi, często kilkunastoletni sportowcy mają szansę i okazję  startowania z doświadczonymi mistrzami, jakim przez wiele lat był Adam Małysz a obecnie jest Kamil Stoch. – „Solidarność” potrafiła poprzez organizację tych zawodów połączyć wysiłki różnych organizacji sportowych  i podmiotów. Konkurs cały czas się rozwija. Jego dalszy los, zasięg i charakter imprez towarzyszących zależy od pozyskiwanych środków na organizację. Z każdym rokiem jest lepiej i wierzę, że w przyszłości będą to duże międzynarodowe zawody – mówi Bac. W poprzednim roku w związku z remontem Wielkiej Krokwi ograniczono ilość udostępnionych miejsc. Remont już się zakończył, więc w tym roku miejsc dla kibiciów będzie zdecydowanie więcej. – Warto w tych dniach przyjechać do Zakopanego wraz z rodzinami i przyjaciółmi, by przeżyć duże emocje sportowe – zachęca organizator. W tych samych dniach w Zakopanem odbędzie się również posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Rezerwację i sprzedaż biletów prowadzi sekretariat Zarządu Regionu Małopolska NSZZ „Solidarność” i pani Bożena Musiał (tel. 12 421-60-54 – przyp red.). Można już dokonywać rezerwowacji. Ceny są takie same jak w latach poprzednich. Na zawody dwudniowe bilety normalne kosztują 15 PLN, ulgowe 10 PLN, na poszczególne dni bilety są po 10 PLN a ulgowe po 5 PLN.
Program V Pucharu Solidarności w skokach narciarskich